Puolen Suomen huollot hoituvat Oulusta käsin

Wihurin Teknisen Kaupan pohjoisen Suomen huoltopalvelut siirtyivät yrityksen omaan hoitoon kuluvan vuoden alussa. Aikaisemmin huolloista vastasi talon ulkopuolinen toimija. Wihurin Teknisellä Kaupalla on nyt huoltopiste Oulussa Ruskon kaupunginosassa ja toinen Kempeleellä, Oulun eteläisen moottoritien läheisyydessä. Huollon piiriin kuuluvat Teknisen Kaupan edustamat konemerkit sekä yhtä lailla RealMachineryn edustamat merkit.

Wihurin Teknisellä Kaupalla on kaksi aluehuoltopäällikköä. Niko Haavisto on heistä toinen hoitaen Pohjois-Suomen aluetta. Hänen vastuullaan ovat kaikki jälkimarkkinointiin liittyvät asiat karkeasti rajattuna Seinäjoelta pohjoiseen. Alue on siis laaja ja etäisyydet pitkiä.

”Se on meillä tiedostettu, kuten myös pohjoisen Suomen vaativat olosuhteet. Meidän huoltomiehillämme taitaa olla hieman etelän miehiä pidemmät karvat, jolloin hyytävät kelit eivät haittaa työntekoa”, sanoo Niko Haavisto. ”Näitä töitä kun tehdään ympäri vuoden. Meidän asiakkaamme ovat itsekin pohjoisen asukkeja ja ymmärtävät kelien ja etäisyyksien haasteet.”

Oulun toimipisteestä löytyvät huoltopalvelut kaikille Teknisen Kaupan ja RealMachineryn merkeille sekä alueen piirihuollon koordinointi

Kahdessa paikassa

Pohjoisen Suomen huoltopisteitä on siis kaksi. Ruskon pisteen vastuulla on maarakennuskaluston, kaivospuolen ja kiinteistönhoitokoneiden sekä sisälogistiikan koneiden (trukkien) huollot Kempeleen pisteen keskittyessä maatalouspuolen laitteiden operointiin.

Huoltopalvelut varaosatoimintoineen työllistävät lähemmäs parikymmentä ihmistä näissä kahdessa toimipisteessä. Lukuun sisältyvät myös muutamat piirihuoltomiehet, jotka liikkuvat säännöllisesti kentällä asiakkaiden luona Lapinkin alueella. Pitkiä matkoja varten kerätään aina useimpia kohteita, vaikka se konerikko ei tulekaan kello kaulassa. Määräaikaishuoltoja ja muita kunnossapitohommia on sen sijaan helppo kerätä isompi nippu yhteen ajoon, ja näin pääasiassa tehdäänkin.

Lisättäköön toki vielä, että Wihurin Teknisen Kaupan ja RealMachineryn edustamien omien konemerkkien ohella hoidetaan myös muiden merkkien huoltoja.

”Koneurakoitsijoilla on monesti useampia konemerkkejä käytössä. Me tarjoamme huoltopalvelua näille kaikille merkkiin katsomatta. Pyrimme olemaan asiakkaille mutkaton ja nopea toimija tarjoten joustavaa palvelua. Meillä on vahva tahtotila löytää ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin”, sanoo Haavisto.

Oulun ja Kempeleen huoltopisteiden toiminnasta vastaa palvelukeskuspäällikkö Antti Rajaniemi.

Witraktorin Kempeleen toimipiste palvelee maatalouskoneasiakkaita

Säännöllistä koulutusta

Tekniikan jatkuvan kehityksen myötä on henkilökuntaa koulutettava jatkuvasti uusien teknologioiden hyödyntämiseen. Tämän päivän työkoneiden huolto alkaa tietokoneen liittämisestä koneen can-väylään.

Se on nykykoneissa ainut tapa saada selville häiriötilat ja tai huollon lähtötilanne. Sitä varten on käytössä uusimmat diagnostiikkalaitteet ja väkeä koulutetaan niiden käyttöön. Tietenkin niitä vanhempiakin koneita huolletaan ja korjataan. Haaviston mukaan huoltoporukka on sopiva sekoitus nuorta ja vanhaa huoltomiestä, joten tietotaitoa niiden vanhempienkin laitteiden huoltoon löytyy.

Pohjois-Suomen piirihuoltoon kuuluu 30 ammattilaista

Varaosa-automaatti

Kempeleen toimipisteessä on käytössä varaosa-automaatti, joka toimii Postin noutopisteiden tavoin. Sieltä asiakas voi noutaa paketin 24/7-periaatteella. Tällä hetkellä automaatti palvelee pääosin maatalouspuolen asiakkaita, mutta vastaavanlaisen palvelun aloittamista harkitaan parhaillaan maarakennuspuolenkin osille. Haavisto mainostaa myös runsasta varaosavarastoa ja nopeita toimituksia.

”Ja jos osaa ei löydy Oulun tai Kempeleen varastosta, on se näillä toimipisteillä parhaimmillaan seuraavana päivänä tilauksesta ja tällöin noudettavissa. Edelleen asiakkaan osoitteeseen toimitettaessa tulee toimitusaikaa 1–2 päivää lisää”, toteaa Haavisto.

Eikä unohtaa sovi varaosien verkkokauppaa, jossa asiointi ei ole kellosta kiinni. Huolto- ja korjaamopalvelut toimivat virka-aikana. mutta maatalouspuolella on sesonkiaikoina päivystystä korjaamopalveluiden osalta. Talven lumimyräköiden aikoina on myös ollut päivystystä kiinteistönhoitokoneiden korjauksille.

Kirjoittaja: Esa Suominen